Jablečný cider polosuchý

29.08.2017 09:57

Pivovar Rychnov nad Kněžnou - Cider Jablečný cider polosuchý

V Podorlickém pivovaru Rychnov se ještě chvilku zdržíme, zkusíme ale jiné hřiště. 
 
Cider je zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu, některé mají až 8,2 %. Vyrábí se perlivý či neperlivý, sladký, suchý i polosuchý a má výraznou jablečnou chuť i vůni. První zmínky o cideru pocházejí z 13. století a za jeho kolébku je považována Velká Británie. Během středověku se stal běžnou součástí života a v několika následujících stoletích byla postupně zdokonalována technologie jeho výroby. 
 
Cider se vyrábí řízeným kvašením jablečného moštu v nerezových nádržích, během kterého se mění přirozený ovocný cukr v alkohol. Jakmile je proces fermentace u konce, nechává se cider několik týdnů zrát při vhodné teplotě, kdy dochází k rozvoji dalších sekundárních chuťových a aromatických látek. Nakonec se cider filtruje. Rychnovský Cider je vyráběn pouze z jablek od ZD Dolany. Není tedy vyroben z koncentrátu, ředěn, dokyselován ani aromatizován.
 
Obsah alkoholu: 4,5 %
Vyrábí: Městský Podorlický pivovar Rychnov